De la masculin la feminin. De la film la teatru. De la Tarantino la Stanislavski.
“Reservoir cats”, replica feminină teatrală la filmul „Reservoir dogs” al lui Quentin Tarantino. Nu doar un omagiu adus universului feminin al regizorului, ci un prilej de a critica slăbiciunile individuale, sociale sau general umane ale ultimului secol.
O perspectivă tragicomică asupra societății în care trăim, reflectând condițiile sociale ale mai multor momente istorice ce culminează cu un prezent decadent (ce se întind în timp, probabil, din copilăria și tinerețea de cinefil ale lui Tarantino, cel ce a omagiat mereu în filmele lui momentele preferate din istoria cinematografului, până în lumea filmului și teatrului contemporan), care, prin ironie și exagerare până la batjocură și vehemență caricaturizează aspectele negative ale lumii absurde și imorale în care s-au născut protagonistele.
O comedie superbă despre un jaf organizat de o bandă de șase femei. Femei din universul tarantinoian. Puternice. Periculoase. Crude. Misterioase.
Un jaf care (ca și în filmul la care se referă) are loc în afara scenei și este folosit doar ca pretext pentru prezentarea personajelor și interacțiunea dintre ele. Ceea ce face ca scena Teatrului Avangardia să fie mai mult decât suficientă pentru a găzdui un astfel de spectacol. Din nou cu decor minim, absolut decent, cheia rămânând în interpretarea actorilor. A doua întâlnire personală cu Avangardia și același sentiment de bine. În legătură cu modul în care se poate face teatru cu resurse minime fără să arate în vreun fel sărac. Dimpotrivă.
Un text foarte bine scris. Și pentru fanii lui Quentin și pentru novici. Dar mai ales pentru primii. Un grup de femei care nu se cunosc între ele plănuiesc un jaf. Pentru a nu-și dezvălui identitatea, folosesc porecle. Cele încredințate de amfitrionul invizibil al spectacolului, prezent în scenă doar cu vocea, întruchipând personajul (cum altfel?) Uma. Pe voce masculină (Andrei Duban)!
Dacă în filmul lui Tarantino alias-urile sunt culori (Mr. Blue, Mr. Orange, Mr. White, Mr. Pink, Mr. Brown, Mr. Blonde), în piesa “Reservoir cats” autorii au ales să folosească nume de actori celebri care au lucrat cu regizorul: Leo (di Caprio), John (Travolta), Bruce (Willis), Brad (Pitt), Robert (de Niro) și Sam (L. Jackson).
Umorul vine din toate direcțiile: dialoguri, mod de adresare, construcția dramatică (în trei episoade distincte, ca în scenariul lui Tarantino: Pregătirea, Frustrarea, Deznodământul), marcate toate de trimiteri la mai multe filme ale lui frumosului nebun de la Hollywood (“Pulp fiction”,”Death proof”, “Kill Bill”). Însă cel mai mult dinspre felul minunat în care sunt construite personajele, foarte bine ținute în mână de cele șase actrițe care le interpretează. Extrem de diferite (tipologii distincte și recognoscibile), ele sunt împlinite de Grațiela Duban (personajul Brad, femeia educată, ghidată de codul onoarei profesionale), Smaranda Caragea (Samuel, personajul eminamente negativ, instabil, mereu exploziv), Andreea Mateiu (John, cea mai experimentată în ale vieții, extrem de umană și corectă), Ioana Barbu (personajul Bruce, sexi, rafinată, misterioasă, cam clevetitoare), Andreea Samson (personajul Robert, serioasă, împăciuitoare și altruistă) și, de departe cea mai importantă apariție din acest spectacol, care interpretează superb personajul Leonardo, o Ada Galeș de zile mari. Câștigătoarea premiului Uniter pentru debut în 2016, Ada Galeș întruchipează o femeie candidă, dulce, curioasă, naivă, politically correct, cu o filosofie de viață ce se învârte sarcastic în jurul unor experiențe cu veverițe, mereu îndrăgostită și cu o mulțime de îndoieli cu privire la propria sexualitate.
“Cel care a încercat să mă sinucidă a fost societatea”, concluzionează personajul interpretat de Ada Galeș.
Piesa este regizată de regizorul spaniol Ricard Reguant (împreună cu Carolina Corvillo co-autor al acestei piese), laureat “Broadway World 2015”, care a pus în scenă în România musical-ul “Chicago” (2005-2008 la Teatrul Național din București) și comedia “Toc Toc”, care se joacă tot la Cinema Pro.
De văzut. Următoarea reprezentație pe 8 noiembrie, la Cinema Pro. Interzis sub 16 ani.
Reservoir Cats
Teatrul Avangardia
București, Cinema Pro
Distribuție: Ada Galeș, Ioana Barbu, Andreea Mateiu, Smaranda Caragea, Andreea Samson, Grațiela Duban / Laura Cosoi
Regie: Ricard Reguant
Durata: 1h 40 (fără pauză)