ÎN VIZITĂ LA DOMNUL GREEN

01 green

Aseară am fost în vizită. La domnul Green. Virgil Ogășanu, zic. În apartamentul lui din Manhattan, așa cum l-a imaginat Irina Moscu în spectacolul lui Erwin Șimșensohn de la Teatrul Evreiesc.

Un evreu văduv care după nouă decenii de viață și șase de căsnicie a renunţat să se mai bucure de viaţă după dispariția soției, alegând izolarea. Din care e provocat întruna să iasă de un personaj apărut brusc în viața lui: Ross (Tudor Istodor), un tânăr corporatist care trăiește un altfel de izolare.

Și-au confruntat singurătățile. I-am  ascultat vorbind despre prejudecăți. Rasiale, religioase, sexuale. Și despre toleranță, comunicare și însoțire. Ca singure soluții de vindecare.

Poate că în viață nu e nevoie decât de un accident ca să începi să te vindeci. De tine. De spaimele tale. De singurătatea printre oameni în general și printre cei dragi în special. De trecut, dar mai ales de prezent.

Acest spectacol poate să-ți fie un astfel de prag. De care să te împiedici înainte de a fi prea târziu.

”În vizită la Domnul Green” a fost jucată în 43 de ţări și tradusă în 23 de limbi, fiind premiată de mai multe ori (”KulturPreis Europa”, ”Inthega Prize” în Germania) şi considerată cea mai bună piesă în țări precum  Grecia, Mexic, Turcia, Israel, Chile şi Uruguay.

Jeff Baron, autorul piesei, este un scriitor american care a publicat romane, piese de teatru, librete pentru operă, comedii şi drame pentru reţele de televiziune americane, iar  filmele sale de scurt metraj au fost prezentate și premiate în festivaluri internaţionale de film.

Prezent în România la premiera spectacolului, Baron a declarat: “Am văzut această piesă montată de multe ori în multe locuri. Aceasta este una dintre cele mai bune puneri în scenă ale piesei mele”.

Felicitări, Erwin!

04green.jpg 

ÎN VIZITĂ LA DOMNUL GREEN

de Jeff Baron (traducerea: Eliza Șimșensohn)

Teatrul Evreiesc de Stat

 

Regia: Erwin Șimșensohn

Scenografia: Irina Moscu

Cu Virgil Ogășanu și Tudor Istodor

Durata: 90 minute (fără pauză)

Premieră: 8 noiembrie 2014

Advertisements

Comments are closed.