La ora beției: AFTER HOURS sau momentul Δt al adevărului

blog ah

Trebuie să vă îmbătați necontenit. Cu vin, cu poezie ori cu virtute, după cum vă e felul.

„Şi dacă uneori vă veţi trezi pe treptele unui palat, în iarba verde a unui şanţ, în singurătatea posacă a odăii voastre, odată beţia potolită sau dispărută întrebaţi vântul, valul, steaua, pasărea, orologiul, tot ce aleargă, tot ce geme, tot ce se rostogoleşte, tot ce cântă, tot ce vorbeşte, întrebaţi ce oră e; şi vântul, valul, steaua, pasărea, orologiul vă vor răspunde: „E ora beţiei! Spre a nu fi robii martirizaţi ai Timpului, îmbătaţi-vă necontenit! Cu vin, cu poezie ori cu virtute, după cum vă e felul.”. ”

Zice un poem în proză al lui Charles Baudelaire. Un punct de plecare pentru un text simplu și savuros despre o beție în doi, semnat de Radu Iacoban. Și un spectacol al lui aflat în a patra stagiune de reprezentații în cadrul 9G la TNB.

Doi bețivi talentați, Cătălin Babliuc și Anghel Damian (în reprezentația pe care am văzut-o, altele beneficiază de prestația lui Conrad Mericoffer), sau două singurătăți care se întâlnesc să se țină de mână. Ori să se dueleze între rutină și neprevăzut, între profunzimi și frivolitate. Într-o oră ca un banc bun despre doi străini care se întâlnesc într-o noapte într-o cârciumă în fața unui pahar. Al unei licori care-i face să vorbească unul cu celălalt. Un boem trist și un conformist frustrat. Un logoreic și un taciturn. Un detașat și un implicat. Un terapeut și un pacient. Pe scurt, un profesionist în ale beției care învață un novice să ducă paharul la gură.

Alcoolul dezleagă limbile în feluri în care numai acest combustibil al sufletului știe să o facă. Pe teme clișeizate de starea de ebrietate: femei, bani, mașini, filme, sex. Indiferent că dicuția este despre mesajul erotic ca serviciu public, oamenii fascinanți care se uită la Turul Franței, cel mai sexi gât din lume, calculul cheltuielilor cu fumatul, confortul de acasă versus aventura de la bordel, dispute amoroase sau amintiri cu părinți ori povești din școala generală, cei doi desfac cu pricepere, emoție și șarm, dar și cu foarte mult umor, textul lui Radu Iacoban, în două registre diferite, la fel de incitante și inteligent complementare. Până iese la iveală motivul pentru care au ajuns să se întâlnească în cârciumă exact în această noapte. O poveste închegată, a lumii noastre mici, de doar câteva mese, la una dintre ele descoperindu-se, ca din întâmplare, cei doi eroi ai noștri. Zâmbete. Hohote. Destăinuri. Gelozie. Trădare. Disperare. Depresie. Și o armă cu care ar putea fi curmată povestea, aparent simplă, într-un decor la fel de simplu și nepromițător, îmbogățit cu proiecții video la limita kitch-ului, dar care, surprinzător, nu îl împing nicio clipă în ridicol. Dimpotrivă.

Cu un plus de efecte dramatice așezate cu mâna (proiecții prin care se susține implicarea și dialogul cu spectatorul), cu un look de eveniment de club sau stand-up comedy, spectacolul lui Radu Iacoban reușește să se susțină cu verticalitate pe scena Sălii Mici a Naționalului bucureștean. Poate din acest motiv e bine să nu te îmbeți niciodată cu Gheorghiță, care e convins că alcoolul nu ajută niciodată la nimic…

„Comunicăm din ce în ce mai “sărac” și ne folosim de aceleași “cârje” verbale, nu pentru a accepta prezența celuilalt, ci, mai degrabă, pentru a ne confirma nouă înșine că avem întodeauna dreptate. Am devenit egoiști și am uitat cum e să-l asculți cu adevărat pe celălalt. De foarte multe ori intri într-un bar și observi că oamenii de la masă se agață de un pahar cu alcool, privesc în gol și nu (mai) comunică. Avem trasee paralele și ne este frică să ieșim din “citadelele” ego-ului nostru. Am devenit “singuri”.

After Hours e un discurs absurd și comic, sau comic și absurd, care vorbește despre singurătate, inadaptabiltate socială și incapacități emoționale.

Punctul de pornire e începutul unui banc: “Doi tipi intră într-un bar”. Cei doi “dulăi protagoniști” pun la bătaie într-un “no man’s land al necomunicării”, argumentele arhicunoscute ale unei discuții dezvoltate la un pahar de vorba: politică, bani, femei, mașini, literatură”.     Radu Iacoban

Următoarea reprezentație vineri, 16 noiembrie, ora 20.00.

large_after_hours_iacoban_mic.jpg

„AFTER HOURS” de Radu Iacoban

Teatrul Național „I.L.Caragiale”, Sala Mică

Regie: Radu Iacoban

Cu: Cătălin Babliuc, Anghel Damian / Conrad Mericoffer

Multimedia: Codrin Iftodi, Eugen Kelemen

Decor: Conrad Mericoffer (elemente)

Costume: Ana Ularu

Light design: Bogdan Gheorghiu

 

Durata: 1 h 10 min / Pauză: Nu

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s