Îți iei un tricou cu dungi, niște bretele colorate, o pereche de ochelari speciali – prin care se pot privi problemele cele mai grave – și o șapcă, musai cu elice. Apoi îți lași imaginația să zburde liberă, în căutarea răspunsurilor la întrebările pe care tocmai le-ai descoperit prin lentile. Asta pentru că ai doar 11 ani și nu știi ce să faci cu ce vezi și auzi în jurul tău.
O poveste despre joaca de-a maturizarea a unui copil și jocul de-a copilăria a adulților din jurul lui. O tragedie cvasi-comică despre comunicare și ce se poate întâmpla în lipsa ei, tratată cu umorul specific naivității vârstei personajului principal și inocenței cu care el înțelege lumea.
Lumea noastră, a oamenilor liberi să putem iubi și să ne putem bucura în voie. De viață, de sănătate, de familie, de prieteni, de teatru. Uitând uneori să mulțumim pentru această libertate.
„Trucul lui Patrick” de la Teatrul de Comedie după textul lui Kristo Šagor în regia Ancăi Maria Colțeanu este o poveste pentru adulți cu și despre copii. Un ping-pong comics în care urmărești cu sufletul la gură fiecare cadru dintr-un album de benzi desenate în care a fost îmbrăcată povestea, ca să fie mai ușor de digerat. Cu subiect grav, întunecat, fără final fericit, ce-ți propune o însoțeală vioaie în zona râsu’-plânsu’ cu puștiul de unsprezece ani în procesul de înţelegere a situaţiei dificile în care s-a văzut aruncat. Poate va avea un frățior. Poate puțin bolnav. Poate cu un handicap sever. Sau care poate chiar nu va apuca să se nască…
Confruntat cu necunoscutul dintr-o realitate exterioară mult prea dură pentru sufletul lui curat, Patrick caută să reducă din disonanță refugiindu-se în imaginație, alergând cu disperare după fiecare fărâmă de înțelegere care să-l ajute să accepte și să-l pregătească pentru misiunea dificilă care-l așteaptă, aceea de a deveni fratele mai mare.
„Povestea lui Patrick e o poveste despre inițiere, despre maturizare și despre acceptare, o călătorie in universul unui copil, care – fizic – trece de la copilărie la preadolescență. Traseul maturizării timpurii a lui Patrick e punctat de „discuțiile” revelatoare pe care le are cu fratele său încă nenăscut, proiectând spectatorul în zbuciumul interior al copilului de 11 ani pus în fața unui viitor irefutabil. Patrick e un exemplu de maturizare ideală, fără tare, în care soluția logică pentru a-ti ajuta aproapele e să il iubești fără rezerve și să fii pregătit pentru orice”, susține regizoarea Anca Maria Colțeanu.
Iar eroii piesei și mai ales cei doi protagoniști care dau viață personajelor sunt pregătiți pentru orice. Mizând totul exclusiv pe lucrul cu cei doi actori foarte talentați, spectacolul a ieșit câștigător. Excelenți Emilian Mârnea (Patrick) și Răzvan Krem Alexe (fratele lui nenăscut), care imprimă candoare și vioiciune spectacolului pe tot parcursul lui. Sunt credibili, ludici, energici, excelent antrenați fizic și foarte bine sincronizați și reușesc treceri multe și spectaculoase din personaj în personaj.
Într-un decor minimalist – o cameră de copil înțesată de culoare și jucării Lego, animată de proiecții video (pe alocuri obositoare) și jocuri de lumini și umbre care-i schimbă mereu destinația și convenția -, cei doi tineri actori impun un ritm alert benzii desenate în care au fost distribuiți, interpretând, pe rând, cu dibăcie și versatilitate – cu care reușesc să umple scena și în rostire, și prin gesturi și mișcare -, diverse personaje despre care vorbesc (părinții șușotind în bucătărie, prietenul Valentin, popularul și înfricoșătorul coleg Daniel, profesori de școală, profesorul de box, profesorul Lapte, vânzătoarea cu o dizabilitate fizică de la aprozar) și care populează universul real și oniric al lui Patrick.
Însoțindu-i pe cei doi cu iubire în identificarea unui răspuns adecvat, spectatorul se lasă antrenat în căutările lui Patrick de a-și explica binele și răul, de a înțelege rezultatul unui test de sarcină, semnificația ochilor migdalați ori cuvinte precum „trisomie”, cu vulnerabilitate și infinită generozitate, ca răspuns la noblețea sufletui curat de copil cu care se întovărășește, dar și cu un incredibil curaj, izvorât din fiecare cutezanță cu care acesta își înfruntă toate temerile, învățând câte ceva din fiecare experiență și de la fiecare suflet la care l-au trimis gândurile lui în căutarea de soluții. Și mai ales în gingașul lui proces de responsabilizare, construit cu minuțiozitate, prin care reușește să alunge teama de validare (fizică, familială, socială, în general funcțională) a viitorului lui frate, dar și frica propriei marginalizări sociale (ca răspuns la situația în care se va afla), în efortul lui individual de a face faţă traumei, maturizându-se galopant sub privirile noastre, pe două voci, în doar o oră de spectacol.
Cu subtilitate, sensibilitate și umor, desene animate, tumbe, giumbușlucuri, excelente momente de pantomimă, dansuri și ritmuri de hip-hop… Sau cum se poate vorbi cu candoare despre cele mai grave probleme. Despre un eveniment care va zdruncina pentru totdeauna mentalul unui copil. Despre boală. Despre handicap. Despre moarte.
Emilian Mârnea și Răzvan Krem Alexe, cele două fețe ale monedei aruncate de regizoare pe scenă și de viață întru noroc (pentru marcarea destinului unei familii, dar și a destinelor individuale ale membrilor ei), se învârt amețitor prin aer, până când nu va mai conta dacă, în momentul în care va atinge pământul, va fi cap sau pajură. Jocul e deja câștigat…
„Structura textului lui Kristo Šagor, schimbările de personaje propuse de acesta, ritmul în care acțiunea se construiește ca un tăvălug, logica și looping-urile de logică pe care acesta le jonglează în structura textului, trecerile de stare și ruperile de emoție, toate acestea presupun performanța de artă actoricească și sunt fericită că mi-am întâlnit actorii ce o pot atinge. Le mulțumesc”, declară Anca Maria Colțeanu.
Și au atins-o. Le mulțumim și noi.
„Trucul lui Patrick” de Kristo Šagor, traducerea: Ciprian Marinescu
Teatrul de Comedie
Regia: Anca Maria Colțeanu
Scenografia: Matei Vladimir
Grafica video: Andrei Stamate
Muzica: Ovidiu Savu
Foto: Adi Bulboacă
DISTRIBUȚIA:
Patrick: Emilian Mârnea
Fratele nenăscut al lui Patrick: Răzvan Krem Alexe
Premiera oficială: 16 martie 2019
Durata spectacolului: 1h