Cum poți să-ți imaginezi o Introfugă. Un Giumbușglonț. O Zvîrlucitelniță. Un Titirezache. O Căzutcîșă. Un Ricoșluc. Un Învîrtișag. Sau măcar o Zburătăcitură. Cam tot ce poate face ad-Hop o lume de bufoni contemporani, așa cum știe să se lase inventată într-o privire atentă, ascunsă cu grijă sub pleoapa unui ochi de suflet inteligent, sprinten și jucăuș al unui mare talent: Gigi Căciuleanu. Un copil de doar șapte ani, crescut precum Făt-Frumos în fiecare an cât alții în zece, care știe multe despre cum se împletesc în cosițe forța verbului-acțiune cu cea a verbului-vorbă și trage de ele cu bucurie de câte ori scapă pe vreun afară, la joacă. Spre disperarea și îmbujorarea Cosânzenei cu pricina.
Un suflet deschis, vesel și curios, ce a răscolit cu dibăcie prin disponibilităţile teatral-corporale ale tinerilor actori pe care i-a cunoscut pregătind Gala Hop (al cărei director este în acest an) și pe care i-a imaginat și i-a antrenat într-o poezie teatrală plină de jonglerii cu desene, cuvinte și, mai ales, dans și mișcare, recitată cu energie și talent de undeva de la 24 de metri înălțime deasupra Pieței Universității, într-un nou vocabular fundamental. Al imaginarului. Al ludicului. Al inocenței.
Un spectacol de teatru coregrafic de zile mari, de vară, găzduit de Amfiteatrul în aer liber de pe acoperișul Naționalului bucureștean, „On the roof” m-a trimis direct în copilărie, țintuindu-mă cu spatele pe un câmp de iarbă proaspăt cosită, cu picioarele încrucișate sprijinite de trunchiul gros al unui copac magic, răsfoind „Antologia Inocenței”, așa cum mi-a fost dat să o întâlnesc, retrăind cu sufletul la gură „cele Douăsprezece luni ale visului” meu de atunci. Într-o singură noapte. Poate chiar una în care e absentă, nemotivat, dorminda lună.
Când orele trec. La fel anii și secolele. Tot timpul acela în care nimeni și nimic nu se pierde, totul se transformă.
Când vocalele pleacă ascuțite sau dulci, în șoaptă, în hohote sau sughițuri și se întorc mirate ori revoltate în gâtlejul care le-a slobozit și trupul ce tocmai le-a trăit, după ce s-au făcut auzite traversând vene, mușchi și straturi de dermă și și-au lansat ecoul către infinit.
Când încerci să-i găsești o soluție melcului. Când cauți să-i pricepi de ce-ul, să-i știi pentru ce-ul ori să-i ghicești încotro-ul, deși știi că e mult prea multă bătaie de cap pentru zero soluții. Cam câte are și planeta locuită, pe care încerci să o lași să fie rotundă, așa, ca o minge, să o cruți de rușinea de a te purta și tu cu ea ca și cum ar fi doar o gaură neagră. Să o tratezi doar precum o harababură de ghiocei, mărțișoare, harapi albi, gărgărițe, pisicuțe ori scarabei de aur, hrană cu cremă de hrean și ardei umpluți și iuți pentru suflete necuminți (chiar și al motănelului Stanislavski), care se hrănesc cu numere rostite, cântate ori strigate și nasc pui vii de dans și zvâcnire de emoții contra cronometru, în plescăiala minutarului orologiilor lui Salvador Dali, dar numai când le vine să-și ia lumea-n cap. Junglând din pom în pom, născocind, ventrilocind, măscăricind și măscărind, cum îi șade bine unui adevărat bufon. Ce mai contează, geniu ori gnom?…
„Chiar dacă voi vreți sau nu, voi veți, noi vom (…) lumea în cap să ne-o luăm… ”.
Și și-au luat-o. Actorii, zic, cu un bravo în dreptul fiecărui nume (despre care vom mai auzi, cu siguranță), sub minunata coordonare a lui Gigi Căciuleanu. Cu talent, cu energie, cu umor, cu răbdare, cu ironie, cu sarcasm, cu multă muncă și importantă socoteală. Pe care au dat-o spectatorilor. Care și-au luat-o și ei, la rândul lor, în cap.
Ce frumos e să rămâi copil!… Încă o dovadă, dacă mai aveți nevoie.
Mulțumim, Gigi Căciuleanu!
„On the roof”
Teatrul Național „I. L. Caragiale”, Amfiteatrul în aer liber
– teatru coregrafic –
un spectacol de Gigi Căciuleanu
Asistent coregrafie: Lelia Marcu – Vladu
Muzica: Paul Ilea / Sensor
Texte, desene: Gigi Căciuleanu
DansActori (în ordinea – aproximativ – alfabetică după prenume):
Adela Mihai / Ana Vișan, Adrian Loghin, Alexandra Oişte, Alin Potop, Andrei Atabay, Andrei Ianuş, George Olar, Ioana Beatrice Tănasă, Eva Danciu, Mara Pogânceanu, Maria Panainte, Mihai Vasilescu, Nadina Cîmpianu / Iuliana Danciu, Nicolae Dumitru / Bogdan Iacob, Theodora Sandu
Foto: Florin Ghioca
Spectacolul este produs de TNB în parteneriat cu UNITER, Fundația Art Production / Gigi Căciuleanu “Ad Hop” Company, cu sprijinul JTI, în cadrul Programului 9G la TNB.